BRAND: een vluchtplan is van levensbelangAls er in uw bedrijf of woning brand uitbreekt gaat het er heel anders aan toe dan in de film.
Je ziet niets, het is bloedheet en waarschijnlijk is iedereen in paniek. De meeste slachtoffers bij een brand vallen ’s nachts. Kortsluiting in elektrische apparaten, kortsluiting in de meterkast, een smeulende asbak, brand tijdens of na werkzaamheden, een vonk uit een openhaard, roken in bed, een vergeten kaars, blikseminslag, of een overslaande brand, overvallen mensen in hun slaap. Terwijl vuur en giftige gassen zich razendsnel door het pand verspreiden, kost het alarmeren en/of wakker maken van personen in het pand en het op de tast vinden van de juiste vluchtroute veel tijd.
Daarom is het van levensbelang om van tevoren een vluchtplan te maken en dit met uw personeel en/of huisgenoten grondig door te nemen. Iedereen denkt dat hij de weg kent in zijn eigen pand, maar als je niets kunt zien, is alles heel anders. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlanders de kans dat er bij hen brand uitbreekt vrijwel uitsluit. Als er toch brand uit zou breken, zegt het merendeel dat ze binnen vijf minuten het pand kunnen verlaten. In de praktijk kost het wakker maken en alarmeren van gezinsleden en kinderen en het vinden van de buitendeur veel meer tijd. En dat terwijl vuur en rook zich in 2 à 3 minuten door het hele pand verspreiden.
Hierna volgen enkele praktische tips en aanwijzingen bij het maken van een vluchtplan, voor het geval dat.
Het VluchtplanTijdige signalering van brand red levens en beperkt ernstige schade, zorg er daarom voor dat de (beginnende) brand snel wordt gesignaleerd d.m.v. brandmelders, welke eenvoudig kunnen worden gecombineerd met het inbraaksignaleringssystemen van Veilig Ondernemen Nederland en Veilig Wonen Nederland.Neem voor meer informatie contact met ons op.
- Bepaal of de (beginnende) brand door uzelf te doven is met behulp van de in het pand aanwezige blusmiddelen, zonder dat u daarbij onnodige risico’s neemt.
- Bepaal wat de snelste en veiligste route is om het pand te verlaten. Zorg dat (nood)uitgangen makkelijk kunnen worden geopend. Zorg ervoor dat sleutels op een voor u makkelijk bereikbare vaste plaats in het pand te vinden zijn, uiteraard in de omgeving van de vluchtdeur.
- Bel pas buiten de brandweer. Indien u beschikt over een elektronisch beveiligingssysteem van Veilig Ondernemen Nederland of Veilig Wonen Nederland waarin brandmelders zijn opgenomen en indien u bent aangesloten op onze 24 uur per dag bemande meldkamer, worden de hulpdiensten door de meldkamer geactiveerd.
- Bedenk ook een tweede vluchtroute. Het kan zijn dat de eerste route (bijvoorbeeld via de voordeur) is geblokkeerd.
- Zorg ervoor dat alle vluchtwegen en vluchtroutes vrij zijn van obstakels. Geen fietsen, kratten, stoelen, pallets e.d. voor de uitgangen of in de looppaden plaatsen. Vergeet ook de buitenzijde niet!
- Maak bij uw vlucht nooit gebruik van liften, aangezien deze plotseling dienst kunnen weigeren indien de stroom uitvalt. Ook al ziet u vanuit uw positie niets van de brand het gebruik van liften bij evacuatie is verboden.
- Open tijdens uw vlucht zo min mogelijk ramen en deuren indien dit voor uw vluchtroute niet strikt noodzakelijk is zo voorkomt u een snelle verspreiding van de brand.
- Let op achter iedere deur kan een vuurhaard zijn!
- Rook stijgt altijd op, zorg er daarom voor dat de vluchtroute van boven naar beneden loopt. Als zich rook in de vluchtroute bevindt, blijf dan laag bij de grond.
- Als beide vluchtroutes zijn geblokkeerd, spreek dan af om naar een ruimte te gaan die aan de straatkant ligt. Op die manier kunt u beter om hulp roepen en bent u beter bereikbaar voor de door de meldkamer gewaarschuwde brandweer.
- Spreek een verzamelplaats af waar u elkaar ontmoet als u uit het pand bent gekomen. Zo kunt u zien of iedereen er is en het voorkomt dat iemand het brandende gebouw binnen gaat om te zoeken. Zorg ervoor dat alle betrokkenen in de directe nabijheid van de verzamelplaats blijven.
- Spreek van tevoren af wie er voor de baby en kinderen of voor een oudere of een minder valide medewerker of bewoner zorgt.
Algemeen
- Bij brand moeten gas en elektriciteit snel door de brandweer kunnen worden afgesloten. De hoofdkraan en de hoofdschakelaar van gas en elektra moeten dus goed bereikbaar zijn.
- Bewaar bijtende en gemakkelijk ontvlambare stoffen bij voorkeur buitenshuis of in een compartiment.
- Houd lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen.
- Laat geen apparaten op de stand-by stand staan, leg geen snoeren onder het tapijt en voorkom overmatige belasting van stopcontacten.
- Laat cv ketels, geisers en andere apparaten, alsmede de schoorsteen één maal per jaar controleren en schoonmaken. Dek deze en andere apparatuur nooit af met kledingstukken, karton, etc.
- Doof sigaretten of sigaren nooit in een prullenmand en leeg nooit de asbak in de prullenmand of vuilnisemmer direct na het doven van de sigaret of sigaar.
- Gebruik nooit water bij het doven van een "vlam in de pan", maar gebruik een blusdeken of een deksel.
- Reinig en vervang regelmatig het filter van de afzuiginstallatie, het vet erin kan vlam vatten.
- Doe geen brandgevaarlijke werkzaamheden zoals bijvoorbeeld lassen of slijpen vlak voor sluitingstijd of het verlaten van het pand.
- Maak voor het verlaten van het pand een brandsluitronde en controleer de gevarenzones.
Wij vertrouwen erop u met deze algemene informatie een aantal aandachtspunten te hebben gegeven voor het maken van een brandvluchtplan en hoe u dient te handelen in noodsituaties.
Aan deze richtlijnen kunnen geen rechten worden ontleend en dienen slechts als basis voor het maken van een individueel brandvluchtplan. Voor meer informatie verwijzen wij u tevens naar de voorlichter van uw plaatselijke brandweer.
Met vriendelijke groeten,
Veilig Ondernemen Nederland B.V.